Category Archives: ГАЏЕТИ

Фолија која се користи како клима уред

Ронгуи Јанг  професор на Универзитетот Калифорнија и Џиаобо Јин асистент професор на Универзитеот во Колорадо измислија фолија која може да ги разладува зградите без да се користат хемикалии и без да се троши никаква енергија. Фолијата може да се направи на стандарден начин и нејзиното производство чини само 50 центи за квадратен метар.

Новата фолија функционира на принципот на радијационо разладување. Тоа се базира на фактот дека атмосферата на Земјата дозволува одредени бранови должини на инфрацрвени зраци кои носат топлина да избегаат во просторот. Доколку се погоди соодветната бранова должина на инфрацрвените зраци тие може да се испратат во космосот. Материјалот кој го користат  Јанг и Јин е полиметилпентен, односно комерцијално достапна пластика. Во оваа пластика се додадени ситни стаклени делови. Потоа тој материјал се развлекува во фолија тенка неколку микрони и  од едната страна се премачкува со сребро. Кога фолијата ќе се постави на покрив сончевата светлина се рефлектира преку пластиката и се спречува загревањето на зградите.

За да се спречи да се загрее  се ставени стаклените делчиња. Одржувањето на температурата не се статичен процес. Сите предмети апсорбираат и истовремено емитуваат топлина во форма на инфрацрвена радијација. Малите стаклени делчиња поради своите димензии емитуваат инфрацрвени зраци топлина од зградата под нив и така ја разладуваат. Според тимот, 20 квадратни метри ваква фолина на покрив е доволно за внатрешната температура да се одржува на една констата од 20°C кога надвор е 37°C.

извор: www.japantoday.com

 

Маtrix Powerwatch – часовник кој ќе направи вистинка револуција

 

Ова е нов Smartwatch кој веројатно ќе направи вистинска револуција. За разлика од другите часовници, кои треба да се полнат и на кои треба да им ги менувате батериите, овој часовникот работи исклучиво со помош на топлината на телото.

Неговата примарна цел е да се биде совршен часовник за тренинг кој ќе ви помогне да внимавате на сите сакани информации за тренингот. Овој часовник може да ви покаже колку килоометри сте поминале, колку калории ќе сте согореле и колку енергија е исцрпена. Кога ќе го сименете од рачниот зглоб, часовникот автоматски се исклучува и оди во „режим на мирување“, и ги чува сите ваши податоци до следното носење.

Бидејќи е опремен со најнова паметна технологија, овој часовник може да ви ги обезбеди и сите други функции на паметен телефон, како интернет, проверка на социјалните мрежи, па дури и добивање на интернет повици.

Ако се земе предвид се што нуди, цената на овој уред и не е многу голема, бидејќи чини нешто помалку од 100 долари.