Category Archives: РАЗНО

Играта во природа е магична и незаменлива

Не постои упатство за игра во природа. Децата само создаваат правила и во тој процес ја користат својата креативност, интелегенција, сонување и преговарачките способности на уникатен начин. Јас како долгогодишен почитувач и организатор на активности во природа можам да го истакнам следното: “… на децата им треба слобода и време за игра.“ Играта е неопходна. Низ неструктуирани, отворени и креативни движења децата успеваат да ги научат правилата на светот околу нив. Додека си играат во природа , децата истражуваат со своите чуства, откриваат нов живот, создаваат замислени светови и меѓусебно преговараат за да би создале свое опкружување кое е способно и квалитетно за играње.

1.Играта во природа е активност која ги опфаќа сите сетила
Додека се надвор, децата ќе ги видат, слушнат,помирисаат и допрат предметите кои не им се на располагање додека се внатре – во училница, во кабинет, во домашна просторија. Нивниот мозок на едноставен начин работи додека се обработуваат новите предизвици и потикнувања.

2.Играта во природа го поврзува неформалното образование (играта) со формалното учење.
Децата можат на практичен начин да променат концепти кој ги имаат научено на училиште, а се додека си играат надвор. Пример: Кога ќе ја допрат кората на дрвото или цветот на растението, тие се потсетуваат на примерите кои нивиот наставник им ги презентирал на часот по биологија и тоа за начинот на кој се хранат растенијата.

3.Играта во природа ја стимулира креативноста
Искуството кое го стекнав со 35 годишнто активно учество во програмските активности на извидничката организација на Велес и македонија , можам слободно стручно да го дизајнирам окружувањето за игра и учење – природата и природните материјали го потикнуваат безграничното детско сонување и служат како средство за инвентивност и креативност – “камењата, карпите и земјата“ дваат неограничени можности за игра кои секогаш можат на друг начин да се прикажат кога ќе се испадне надвор.

4.Играта во природа е отворена
Не постои упатство за игра во природа. Децата само создаваат правила и во тој процес ја користат својата креативност, интелегенција, сонување. Но и создадените преговарачките способности на уникатен начин.

5.Играта во природа ја намалува нервозата
Времето поминато во надврешната средина, психолошки ја намалува нервозата. Децата се отворени и опуштени после престојот во природа, кога ќе се вратат во традиционалните опкружувања во кои учат.

6. Играта во природа го зголемува нивото на концентарција
Времето кое децата го поминуваат во неструктурална игра во природа ја зголемува концентацијата на децата. Децата кои имат проблеми со задачите кои вклучуваат молив и хартија или подолго седат мирно и концетрирано, чесопати се многу поуспешни после времето поминато надвор.

7.Играта во природа е магично-сонувачка
Затоа што не постојат обележја, предходно започнати идеи и правила, децата за себе создаваат свој свет околу себе. На овој начин на играње, децата користат свои соништа такви како што не се користат кога се во затворено.

8.Времето поминато во природа развива почит кон другите живи суштества
Децата развиваат емаптија, способност за да ги воочат чуствата кон другите луѓе, така што си играат со суштствата во природата. Набљудувајќи ги бубачките, ластовичките или верверичките кои се движат од гранка на гранка од дрво на дрво, на децата им се овозможува да учат од други и така да растат.

9.Играта во природа го поттикнува решавањето на п роблеми
Додека децата управуваат со светот во кој сами си создаваат правила, мора да научат што функционира, а што не, кој начин носи успех, а кој загуба, кога да продолжат со подвизите, а кога да застанат.

10.Играта во природа поттикнува способност на водство
Во опкружувањето каде што децата создаваат забава, се појавуваат природни лидери или водачи. Едно дете ќе доминира во објаснувањето како се игра некоја игра, додека пак друго дете ќе ужива во поставувањето на физичките предизвизци на играта со препреки. Сите типови на способности и вештини на водачот се потребни и треба да се негуваат.

м-р Ангелче Гушев-kineziologija.mk

Тест за проценка на експлозивната сила на долните екстремитети со замавнување на раката

Вертикалниот скок со  замавнување на раката е моторички теренски тест за проценка на експлозивната сила на испитаникот на долните екстремитети . Задачата на испитаникот е да изведе максимален одредаз и со доминантната рака допре што е можно повисоко на поставената мерни листови  (Систем за мерење “Vertec“) или да остави отисок од прстот на мерната скала на ѕидот (сарџент). Потребно е да се реализираат два исправни вертикални скокови. Одморот помеѓу двата скока е 30 секунди. Од измерената висина на дофатена  во скок се одзема висината забележана во стоечка положба. Добиениот резултат се изразува во сантиметри и тоа преставува висина на скокот на испитаникот.

м-р Ангелче Гушев-kineziologija.mk

 

PAQSULE : Торбица за сите спортисти (ВИДЕО)

Револуционерната технологија ги убива мирисите и бактериите во движење.Paqsule содржи над 20 функции кои започнуваат со притискање на само едно копче. Торбицата содржи дополнителни прегради за лап топ или телефон кој може да се наполни со помош на апликација во рок од 15 , 25 или 30 минути.Во процесот на чистење не се користи вода или детергент па во торбицата дополнително може да се понесат книги,полначи за уреди,па дури и храна.

Наташа Костовска

Јаглени хидрати како извор на енергија

Користењето на јаглени хидрати како извор на енергија е поврано со  нивото на интензитетот на физичката активност или тренирање.  Колку е поголем интензитетот на вежбањето, толку поголем придонесот  на јагленохидратите во обезбедувањето на енергија.  Се разбира дека од интензивната физичка активност многу порано  доага уморот и исцрпеноста на организмот. Спортистите кој се со  доста добра физичка подготовка и имаат добра кондиција, истите  можат да вежбаат со часови на 40-50 % VO2 max, односно околу еден  до два часа на 70 – 80 % VO2 max, но само  неколку минути на максимално или супер максимално ниво на VO2 max.

Оптимизирање на нивото на енергија
За одржување на издржливоста и силата, кои ви се потребни за време на тренинг или натпревар, внесувањето на адекватна количина на јагленохидрати и течности се есенцијални.  Телото има ограничени залихи на гликоген кој се троши после само еден или два часа интензивно вежбање.  Кога залихите на гликоген ви се со ниско ниво, може да ви се појавата следните симптомиap]:
– општ умор
– недостаток на координација
– намалување на силата
– потешкотии со концентрацијата
– споро време на реакција
– споро опоравување

м-р Ангелче Гушев-kineziologija.mk

Sgnl:Паметен часовник- алка (ВИДЕО)

Sgnlе паметен часовник- алка кој овозможува да одговорите на вашите телефонски повици преку вашиот прст. Едноставно ставете го прстот на вашето уво додека зборувате преку вградениот микрофон.Истовремено се пренесува повикот и се блокира звукот во позадината кога се наоѓате во бучни простории. Со Sgnl,можете да го задржите вашиот мобилен телефон во џебот и без употреба на слушалки да одговорите на телефонскиот повик.

Sgnl добива гласовен сигнал од вашиот телефон преку Bluetooth. Потоа генерира вибрации (преку BCU) преку раката до врвот на прстот. Бидејќи преносот е направен преку вибрации, не постои ризик од оштетување на човечкото тело. Тој е дизајниран да одговара на секакви класични и паметни часовници. Дополнително со инсталирање на апликацијата Sgnlсе добиваат податоци со цел да го направат вашиот ден поздрав и поорганизиран.

Наташа Костовска

Razer’s project Ariana :Новост во гејмерскиот свет (ВИДЕО)

Проекторот е дизајниран да го надополни вашиот компјутерски екран , со што го носи играњето на компјутерски игри на повисоко ниво.Тој е составен од ултра-широки леќи во опсег од 155 степени и дополнителни 3Д камери кои ја “насликуваат”  играта , се со цел да го зголемат опсегот на екранот.Chroma lighting системот кој е достапен за  Razer проекторот е најимпресивен досега,така што ќе биде интересно да се види како ќе функционира со различни производи во 2017 год.

Наташа Костовска

LG W7 OLED – Телевизор или ѕидна уметност (ВИДЕО)

Само кога мислевте дека телевизорите со рамен екран не  можат да станат потенки или полесни, LG исфрла нешто ново на пазарот.

Новиот W7 OLED е како ни еден телевизор што некогаш сте го виделе. Неможе да се постави на пиедестал. W7 се прицврстува на ѕид и зафаќа само 3,85 милиметри, толку тенок што никогаш нема да гозабележите од страна.65-инчниот модел тежи само 18 килограми ,додека 77-инчен тежи 27. Тоа е помалку од многуте 32-инчни LCD-екрани, доволно лесни за да се прикачат насекаде, без да се грижите за ѕидните столпчиња или ограничувањата на тежината. LG вклучува , чиј врв е завртен кон ѕидот, додека долниот дел се држи до ѕидот со помош на магнети.

Посебниот дел  за звучниците се поврзува со дел од телевизорот преку кабел (долг до 81 инчи). На задната страна се сместени HDMI и други влезови, во кои се приклучува дополнителна опрема.

Наташа Костовска

Подводен дрон: Следи,фотографира и лови риби (ВИДЕО)

Со помош на хидролокатор, подводниот дрон може да открие риби, да ги фотографира, а потоа да ги префрли тие информации на паметен телефон користејќи Bluetooth. Дронот е дизајниран да испрати детали за пејзажот на водата, локацијата на риби и температурата на водата за риболов во езерска и морска вода, како и за риболовење во зимски услови (мраз). Сонарот, истотака, може да се оддели од подводниот дрон и да плови на површината.

Камерата фотографира/снима подводни снимки со објектив со агол од 100 степени (видео со 30 fps или 12-мегапикселна камера) и достигнува длабочина до 30метри. Светлината со сина боја е дизајнирана да привлече риби со што го олеснува риболовот.

Наташа Костовска

КУЌА ВО МОСКВА : ИЗГРАДЕНА СО ПОМОШ НА 3D ПРИНТЕР

Во градот Москва бил направен дом , но не во традиционална смисла – туку конструиран со помош на 3Д принтер. Инжинерите позади оваа иновативност се дел од компанијата Апис – Кор на кои им биле потребни околу 11 000 долари и помалку од еден ден да ја изградат куќата.

Тоа е дом со површина од 38m2со невообичаен облик. Заоблениот дизајн на домот бил избран да ја демонстрира способноста на 3D печатачот да го испечати градежниот материјал во било каква форма. Во внатрешноста, 3D печатениот дом ги има сите стандардни карактеристики на традиционално изградена куќа. Студиото во стилот на живеење има ходник, бања, дневна соба и компактна кујна. Апис Кор соработувал со Самсунг на демонстративната куќа. Електронскиот гигант обезбедил апарати за домот, вклучувајќи и телевизор со иста кривина како ѕидот на дневната соба.

Наташа Костовска

Извидниците од Велес запловија на XIX Вардарска регата “Гемиџии“

Извидничкиот одред “Димитар Влахов“ – Велес денес 29.6.2017 год. (четврток)со три посади или 20 извидници стартуваше на Вардарската регата „Гемиџии“ 2017. На овогодинешното 19-то издание учество земаа 60-тина учесници  кои ќе ја продолжуваат традицијата и ќе ја оживеат старата трговска размена која во минатото се одвивала  преку гемии. Водниот пат долг 146 километри ќе го поминат во четири етапи  и на целта ќе се пристигне во недела на 2 јули. На патеката извршена е контрола и очекуваат  безбедно да пристигнат на целта во Гевгелија. Во наредните денови се очекува да се зголеми бројот  на учесници. Традиционално како секоја година пред стартот на регатата, делегации положија свежи цвеќе на споменикот подигнат во чест на Гемиџиите кај Мало мовче. Вардарската регата ја пренесува приказната на велешките трговци  од времето кога за Велес со почит се зборувало во Влашко и Солунско, кога се внесувал овде духот на европските цивилизациски достигнувања. Но гемијата е цврсто врзана и со револуционерите што трајно ја обележија македонската борба за слобода и самобитност, Гемиџиите.

м-р Ангелче Гушев -kineziologija.mk