Рифат Левент е носител на многу одликувања во планински велосипедизам

СПОРТСКИ КОЛУМНИ

Планинскиот велосипедизам се повеќе зема замав и е се повеќе атрактивен меѓу младите луѓе во Македонија да започнат со спортување со овој многу атрактивен спорт. Освен атрактивноста овој спорт нуди и адреналин и на дланка може да се видат природните убавини на Македонија. Но како и кај секој спорт така и кај планинскиот велосипедизам најголем проблем се финансиите посебно токму кај поединечните спортови каде не се медиумски претставени пред спортската јавност.

Кога сме кај инфраструктурата може да сме задоволни но има голем простор за надградување и вложување во пронаоѓање на нови патеки и нови природни убавини за збогатување на фондот на трки и натпревари.

Еден од многуте успешни спортисти во овој спорт е и  Рифат Левент кој со своите 21 година е многу успешен секако и перспективен спортист во планинскиот велосипедизам.Започнува за прв пат посериозно  да ги запознава тајните на велосипедизмот на 14 гидишна возраст односно 2009 година каде се до 2011 година нема позабележителни резултати.

Дисциплината во која се натпреварува е  XCO (cross-country olympic).Освен во оваа дисциплина се има натпреварувано и во неколку маратони, друмски трки, циклокрос, а е дел и од националниот тим на Македонија.

Неговиот напредок и прогрес во кариерата го прави во 2011 и 2012 година каде на 20 трки има 19 подиуми од кој 9 златни одликувања ( 7 планински, 2 друмски), 7 сребрени медали (друмски) и 3 бронзи (друмски).Рифат Левент бил севкупен победник на XCO Државното Првенство, 1во место севкупно за 2012 година (XCO) и 3то место севкупно за 2012 година во друмски велосипедизам. Во 2011 година, се натпреварувал на 7 трки, од кои 6 беа планински (1 златен и 5 сребрени медали)и една друмска (сребрен медал).

Останати одликувања и учинок во неговата кариера:

2013   

 • Куманово CX, 2ро место
 • Велес CX, 2ро место
 • Охрид (критериум, друмска трка), 3то место
 • Попова Шапка (XCO Државно Првенство), 3то место во Јуниорската категорија

2014

 • 2ро место за 2015 година на ниво на Македонија (XCO)
 • 1во место во У23 категоријата и 2ро место севкупно за 2013/204 на ниво на Македонија (CX)
 • Тирана XCO, во Албанија, 3то место
 • Гази Баба XCO, 1во место
 • Дојран XCO, 1во место
 • Попова Шапка XCO, 2ро место
 • Крсти (XCO Државно Првенство), 1во место во У23 категоријата, 3то место севкупно
 • Водно, 2ро место
 • Кичево (CX Државно Првенство), 1во место во У23 категоријата, 2ро место севкупно

 

   2015

 • 1во место за 2015 година на ниво на Македонија (XCO)
 • Гази Баба XCO, 1во место
 • Balkan Bike Festival (UCI XCO C2), Скопје, 3то место
 • Попова Шапка XCO, 1во место
 • Црна Трава XCO, во Србија, 1во место
 • Гази Баба (UCI XCO Државно првенство), 1во место во У23 категоријата, 3то место севкупно
 • Куратица XCO, 1во место
 • Радовиш XCO, 2ро место
 • Маврово XCM (мал маратон), 2ро место
 • Маврово XCO, 5то место
 • Кичево XCO, 1во место
 • Сфендами маратон во Грција, 2ро место во моја категорија (18-28г)

Водно Uphill, 1во место

2016

 • Македонска револуционерна борба во Кичево, 1во место во У23 категоријата, 2ро место севкупно
 • Гази Баба XCO, 1во место
 • Кучково XCO, 1во место
 • Радовиш XCO (Државно првенство), 1во место во Елит и У23 категориите
 • Индивидуален хронометар, 1во место во У23 категоријата, 2ро место севкупно
 • Дросопиги маратон во Грција, 1во место во моја категорија (18-28г), 2ро место севкупно
 • Сфендами маратон во Грција, 1во место во моја категорија (18-28г), 2ро место севкупно
 • Кичево XCO , 1во место
 • Водно Uphill, 1во место и нов рекорд на патеката

 

Овие резултати на младиот натпреварувач нека бидат мотивација за останатите да ги достигнат или да ги надминат неговите резултати, а за федерацијата, спонзорите и бизнисмените нека овие резултати ги подпомогнат во надеж на надминување и постигнување на високи спортски резултати како и претставување и одмерување на силите со европските и светските натпреварувачи во конкуренција на Планинскиот велосипедизам.

 

Директно од Јужна трибина – Предраг Јанчески