Иновација во Балканскиот ракомет пред повеќе од 30 години

СПОРТ

Денешната најпопуларна одбрана “3-2-1”, одбрана кој за прв пат му се прикажа на светот пред повеќе од 30 години, која што  уште многу држави не научија да ја играат. Оваа одбрана беше креирана од страна на тогашната ју-ракометна школа , тука на Балканот.  Големите ракометни сили ја снимаа, ја крадеа или едноставно  сакаа да ја научат и да ја пренесат на помладите ракометни генерации .  Големи ракометни сили (Франција, Германија, Шпанија …) денес се големи,  бидејќи тогаш кога требаше да ја научат, ја научија од најдобрите од најголемите,  а тогаш најдбри и најголеми беа Балканците. Незаобиколна карика на  светскиот ракомет и ракометното истражување и ракометното искажување е Балканскиот ракомет.

м-р Ангелче Гушев – kineziologija.mk