Најлесниот велосипед на светот

ЗАБАВА

Фабриката Fairweel Bikes од Туксон, Аризон го произведе најлесниот велосипед на светот кој тежи само 2,72 килограми. Оваа тежина знаеме дека е доста полесен од оние натпреварувачките (тркачки) и професионални велосипеди кои во просек тежат околу 8  килограми. Тајната на неговата леснотија лежи во јаглеродните влакна и титанот од кои целиот велосипед е направен.  Заради наведените материјали од кои се произведува велосипедот, многу е веројатно да тој не се најде во масовна продажба затоа што цената на еден ваков вид на велосипед би изнесувал приближно 45.000 долари. Рамот целосно е изработен од карбон фибер и има титаниумски бандаши со десетобрзински пренос.

м-р Ангелче Гушев-kineziologija.mk