Пивото е здрав пијалок

ЗДРАВА ХРАНА

Од студиите кои се направени под иницијатива на државниот универзитет Пен (Кина), доаѓаат до заклучок да пола литар пиво дневно значајно го намалува ризикот од срцев удар. Здравиот холестерол (HDL) е многу важен во борбата против лошиот холестерол кој ги згрутчува крвните садови. Пивото повеќе влијае на нивото на HDL отколку жестоките пијалоци. Испитаниците кои секојдневно пиеле пиво имаат значајно подобро ниво на HDL за разлика од оние кои не пиеле воопшто. HDL варира, а на оваа студија е докажано дека луѓето кои пијат пола литар пиво дневно го намалуваат паѓањето на HDL, поради што се зајакнува одбраната на телото од инфаркт.

Извор: trendseteri