ПОЛНЕТИ УРМИ СО ЛЕШНИЦИ И ЧОКОЛАДО

ЗДРАВА ХРАНА

Потребни состојки

  • 40 урми
  • 50 грама потпечени лешници
  • 50 грама чоколадо
  • 50 грама шеќер во прав
  • 25 грама маргарин
  • 200 грама чоколадо за глазура
  • кокос (по желба)

Подготовка

  • Фил – лешниците ги мелиме, чоколадото го рендаме, го додаваме шеќерот и маргариот малку омекнат, сето убаво го мешаме.
  • Урмите ги засекуваме и ги полниме со филот.
  • Чоколадото го топиме на пареа и секоја урма ја забодуваме со чепкалка за заби и ја потопуваме во чоколадото. Чеплаклата ја забодуваме на кутија или морска пена и оставаме да се здрви чоколадото. Алтернативно, доколку не сакате да чекате да се сушат, може да ги извалкате во кокос.