Почна Октоберфест во Минхен

ЗАБАВА

Градоначалникот на Минхен, Дитер Рајтер, точно напладне го отвори најголемиот панаѓур на светот – Октоберфест со два удари и традиционалниот извик „О’цапфт ис!

Првата кригла со пиво традиционално ја доби премиерот на Баврија, Хорст Зехофер. Цената на една кригла, која инаку собира еден литар пиво, на годинешниот 184-ти Октоберфест чини 10,95 евра и е 25 центи повисока отколку лани.

На панаѓурот се очекуваат околу 6 милиони посетители од цел свет.

Извор: dw.com/mk