Tag Archives: планинарење

Извидниците од Велес запловија на XIX Вардарска регата “Гемиџии“

Извидничкиот одред “Димитар Влахов“ – Велес денес 29.6.2017 год. (четврток)со три посади или 20 извидници стартуваше на Вардарската регата „Гемиџии“ 2017. На овогодинешното 19-то издание учество земаа 60-тина учесници  кои ќе ја продолжуваат традицијата и ќе ја оживеат старата трговска размена која во минатото се одвивала  преку гемии. Водниот пат долг 146 километри ќе го поминат во четири етапи  и на целта ќе се пристигне во недела на 2 јули. На патеката извршена е контрола и очекуваат  безбедно да пристигнат на целта во Гевгелија. Во наредните денови се очекува да се зголеми бројот  на учесници. Традиционално како секоја година пред стартот на регатата, делегации положија свежи цвеќе на споменикот подигнат во чест на Гемиџиите кај Мало мовче. Вардарската регата ја пренесува приказната на велешките трговци  од времето кога за Велес со почит се зборувало во Влашко и Солунско, кога се внесувал овде духот на европските цивилизациски достигнувања. Но гемијата е цврсто врзана и со револуционерите што трајно ја обележија македонската борба за слобода и самобитност, Гемиџиите.

м-р Ангелче Гушев -kineziologija.mk

Во освојување на врвот Лиска

Во организација на Планинарско -еколошкото друштво Ендорфин од Кичево и Планинарското друштво Трансферзалец од Скопје викендов беше организирано искачување на врвот Лиска на Илинска планина. Искачувањето на врвот Лиска беше предизвик за  преку 300  заинтересирани поединци и претставници  на групи и планинарски здруженија од цела Македонија.

ПЕД  Ендорфин – Кичево
Почетната точка на тргнување на рутата долга 17 км  беше селото Големо Илино (опш. Демир Хисар) на 980 мнв со премин преку врвот Лиска  до крајната  точка – манастирот во  с. Прострање (опш. Кичево) на 995 мнв на североисточната страна од Илинска планина. Средно тешка тура во траење од 8 часа и совладување на вкупна висинска разлика од 960 метри.
Како што потврдија од ПД Трансферзалец освојувањето на врвот Лиска  како организиран настан претставува Априлски  предизвик за членовите на друштвото и сите заинтересирани ентузијасти.
Лиска се наоѓа на Илинска Планина -дел од масивот Бигла во западниот дел на Македонија, на надморска висина од 1.908 м. Тоа е седмиот по ред,  и еден од 12-те  врвови во Македонија кои со  акцискиот план на друштвото е предвидено да се посетат оваа година.
Местото нуди уникатна можност за уживање од каде се протега  поглед (360) на цела Западна Македонија, со  двете најголеми македонски природни езера Охридското  на југозапад, Преспанското  на југ,  врвот Пелистер на југоисток, целата област Железник (Демир Хисар) на исток, градот Кичево на север, планините Бистра Стогово, Крчин, Дешат и Кораб на северозапад и целата област и котлина Дебарца со планините Караорман и Јабланица на запад.
ПЕД  Ендорфин – Кичево
ПД  Трансферзалец – Скопје

Името на врвот Лиска за прв пат е споменето во пишувањата на  Македонскиот револуционер Ѓорче Петров кој во својата книга ,,Материјали по изучувањето на Македонија,,  запишал дека врвот Лиска на Беличка Планина името го добил  поради изобилието на  каменот плоченец (лискун) со кој располага овај предел. Потврда за тоа се и  кажувањата на мештаните во селото Големо Илино чии што куќи  се покриени со плочи од каменот лискун ископан токму од висинските карпи  на врвот  Лиска.