Петте најубави градини во светот

Ботаничките градини во светот ни даваат можност  да и се восхитуваме на природата.  Еден ден возење низ шарените, миризливи цвеќиња и восхитувачката природа е најдобар начин да се релаксирате и одморите. Ова се петте најубави градини во светот: Keukenhof градина ( Холандија ) Оваа градина е позната како градина на Европа. Градината располага со 32 […]

ПОВЕЌЕ

(ФОТО) Интересни зеленчукови градини

Поголемиот дел од нас кој помалку кој повеќе одгледува зеленчук во својата градина. Повеќето градини се големи, некои се мали, а некои според потребите одгледуваат зеленчук и на својот балкон. Без оглед на вашата ситуација во просторот ви нудиме некои интересни и необични идеи за одгледување зеленчук.   Вертикална градина Ако живеете во град и […]

ПОВЕЌЕ

Кактуси – Декоративни растенија за вашата просторија

Поради неверојатната разновидност на големините и облиците, како и поради боите и градбите, кактусите и другите сукуленти нудат спектакуларна глетка. Нивните облици варираат од симетрични розети, до дебелите топчести кактуси и нажлебените столбови на некои богато разгранети пустински видови. Многу од нив само кратко цветаат, а други цветаат подолго и изобилуваат со богатство од префинети […]

ПОВЕЌЕ

Ботанички градини (ФОТО)

Се смета дека во светот постојат  2204 ботанички градини во 153 земји, кои содржат значителен дел од растителната разновидност на Земјата.Според една проценка од страна на Заштитата на ботаничките градини – интернационал (BGCI), денес во ботаничките градини растат барем 6,13 милиони видови – што е можеби четвртина од сите васкуларни растенија. На површините на овие […]

ПОВЕЌЕ

Зимски градини-Цветни соби

ЦВЕТНАТА СОБА честопати се дефинира како составен дел на куќата, односно дополнителна дневна соба, удобно наместена и украсена со собни растенија. Меѓутоа, некои љубители на собни растенија ќе посакаат нивната цветна соба да биде затворен продолжеток на нивната градина. Кога се гради цветна соба, се води сметка за тоа на кој дел од куќата да […]

ПОВЕЌЕ

Spathiphyllum-“Женска среќа”

Ова е многу интересно собно растение кое се нарекува – Женска среќа. Легендата за ова растение кажува дека им помага на девојките да го запознаат својот брачен другар, на мажените жени им помага во подобрување на фамилијарните односи, а на оние жени кои немаат деца се смета дека им помага да станат мајки. Па според […]

ПОВЕЌЕ